Dannebrogs historie

Dannebrog er verdens ældste nationalflag, og der knytter sig selvfølgelig en historie til det gamle rød-hvide flag, vi i dag bruger til at markere særlige dage.
 

Dannebrogs oprindelse

Det var ved slaget om Lyndanisse i Estland d. 15. juni, at den danske nationalflag, Dannebrog, eftersigende faldt fra himlen og gav Kong Valdemar og hans soldater sejren tilbage i 1219. Derfor er d. 15. juni, den dag i dag, kendt som Valdemars dag, hvor vi også flager på højt. Men vidste du, at Dannebrog faktisk ikke var det første danske nationalflag? Før Dannebrog var der Ravnefanen. En rød dug, hvor Odins ravn, i sort, var broderet ovenpå. Dette flag var oprindeligt Danernes flag og samlingsmærke, og blev kaldt Danebrog. Det var også et krigssymbol, når vikingerne tog på togt i udlandet.
 

Dannebrog i dag

Odins ravn måtte til sidst vige for korset i forbindelse med kristendommens indførelse i Danmark. Her blev ravnen således erstattet af det hvide kors på den røde baggrund, som vi kender det i dag.  Selvom Ravnefanen kom først, er Dannebrog dog stadig verdens ældste nationalflag.
 

De forskellige flag

Flagene, som du kan købe i dag, produceres typisk i enten polyester eller uld. Fordelene ved et flag af polyester er, foruden slidstyrken, at det er særlig modstandsdygtigt over for sollys, og tørrer let, skulle flaget blive vådt. Fordelene ved et flag af uld er også slidstyrken, men også at det modstår smuds pga. uldens elasticitet. 
 
Herunder er listet de forskellige typer af flag, som typisk hejses på flagstængerne i Danmark:
 
Nationalflaget – kaldes også stutflag, koffardiflag eller handelsflag
Splitflaget – anvendes af Kongehuset og statens civile og militære myndigheder
Vimplen – må anvendes 24 timer i døgnet, alle årets dage
Dannebrogsstanderen – kaldes også stander
Orlogsflaget – må kun anvendes på Søværnets skibe
Yachtflaget – må anvendes af dæksbåde til lysfart samt sejlsportsklubber
Stormflaget – anvendes ved kraftig vind og blæst