Rengøring og vedligehold af flagstang

At have en flagstang kræver vedligehold, for at den fremstår flot og pæn, som vi godt kan lide vores flagstænger - flotte og hvide og med en skindende rød knop i toppen.
 

Vedligehold af en flagstang?

En flagstang skal vedligeholdes minimum 1 gang om året. Her skal skruer og møtrikker efterspændes, ligesom de også skal efterspændes efter opsætning, ca. 14 dage efter.
Hvis du har en træflagstang skal du også efterse for revner og krakkeleringer, disse skal efterspartles og herefter males flagstangen på ny.
 

Rengøring - sådan holder du flagstangen flot

Fælles for alle flagstænger uanset type er, at den skal rengøres (før evt. træstang males!). Vi anbefaler minimum én gang om året. Først skal du rengøre flagstangen med almindelig rengøringsmiddel, evt. med lidt klorin i vandet til at fjerne alger. Er alge-problemet stort, anbefaler vi, at du først vasker den i almindelig algebekæmpelsesmiddel som f.eks. BN Almo (købes i byggemarkeder) og herefter rengøring som normalt.

En træflagstang kræver naturlivis maling. Fjern gerne alger først og gå dernæst i gang med maling, almindelig træbeskytetelse eller acrylmaling.
 

Glasfiber - vedligeholdelsesfri?

Trenden er gået efter glasfiber flagstænger, som er steget med 20-30 pct. de senere år, formentligt fordi folk ønsker vedligeholdelsesfri flagstænger.
Flagstangen skal fortsat rengøres hvis du vil holde den pæn og hvid. Dog slipper du for at male den som med en traditonel træflagstang.
Når det er sagt, så vil en glasfiberflagstang holde en hel livsalder for de fleste.
 

Beskidt snor/flagline?

Du kan ligge snoren i blød i klorin og blegemiddel, eller alternativt udskifte den med en ny. Det koster ikke super meget. Kan hos f.eks. Biltema billigt. Snoren skiftes normalt hvert 3. år alt efter vind og vejr. Det kan være forskelligt, hvor hurtigt snoren bliver beskidt eller mørnes, alt efter hvor flagstangen står. Hvis den står tæt på kyst er den for eksempel mere udsat.
 

Hvordan vaskes flagstangen uden vippebeslag?

Der kan købes såkaldte flagstangsvaskere til netop dette formål, som alt andet lige gør opgaven noget nemmere. Det er en investering på 250-300 kr, men betragtes som et must for flagstangsejere uden vippebeslag. De fleste vaskere kan bruges til flagstænger mellem 4 og 12 meter, og tilsluttes vandslangen og hejses blot med flaglinen.
Ejere med vippebeslag kan ligge flagstangen ned og foretage rengøring og vedligehold på almindelig vis. Det kan dog stadig overvejes at bruge en vasker, da processen er nemmere og kan udføres af en person alene.

God fornøjelse med at gøre din flagstang forårsklar!